Πρόσκληση του Καθηγητή Σ.Αργυρού στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών – International Congress of Mathematicians, ICM 2018 Brazil

Πρόσκληση του Καθηγητή Σ.Αργυρού στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών –  International Congress of Mathematicians, ICM 2018 Brazil’’

Η διεθνής μαθηματική κοινότητα διοργανώνει κάθε 4 χρόνια το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών (International Congress of Mathematicians- ICM), που θεωρείται το σημαντικότερο συνέδριο Μαθηματικών Επιστημών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Διεθνής Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union – IMU) ανακοινώνει και απονέμει τα βραβεία Fields Medal, τη σημαντικότερη διάκριση στα Μαθηματικά – συνήθως αναφέρονται ως τα βραβεία Nobel των Μαθηματικών.

Το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών (ICM 2018, Brazil), που θα διεξαχθεί από τις 01/08/2018 έως 09/08/2018 στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας,  περιλαμβάνει 21 κεντρικές ομιλίες (plenary talks) καθώς και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών (invited talks) σε κεντρικές ερευνητικές περιοχές μαθηματικών, με σκοπό την παρουσίαση των σημαντικότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων των τελευταίων χρόνων.

Στα πλαίσια του ICM 2018, o Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ,  Σπύρος Αργυρός και ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης Richard Haydon έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν ομιλία (invited talk) στην θεματική περιοχή της Ανάλυσης, με θέμα την κoινή τους εργασία σχετικά με την επίλυση του “Scalar- plus- compact”,  ενός από τα κεντρικότερα προβλήματα της  Συναρτησιακής Ανάλυσης .  Οι καθηγητές  Σ. Αργυρός και R. Haydon απέδειξαν την ύπαρξη χώρου Banach με  την ιδιότητα ότι κάθε συνεχής γραμμικός τελεστής να είναι της μορφής πολλαπλάσιο του ταυτοτικού συν ένα συμπαγή τελεστή. To αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο ερευνητικό περιοδικό Acta Mathematica  και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη περαιτέρω έρευνα στις περιοχές θεωρίας χώρων Banach και θεωρίας Τελεστών.

 Ο καθηγητής Σ. Αργυρός είναι ο πρώτος Καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου που δέχεται πρόσκληση σε Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών.